Moviera

In het kort

  • Aanvrager: Moviera
  • Gerealiseerd: verbouwing appartementencomplex voor huisvesting van slachtoffers huiselijk geweld

Sterker de toekomst tegemoet

Lekkere geuren dringen je neus binnen als je rond etenstijd door de gangen loopt. Er wordt gekookt in het grote huis van Moviera. Hollandse pot en een heerlijk Arabisch gerecht. Er spelen kleine kinderen op de gang. Ze zwaaien als Nelleke Westerveld voorbij loopt. In de kleurrijke speelkamer is het op dit tijdstip stil. Een deur er tegenover gaat open en enthousiaste stemmen zeggen “Tot de volgende keer!” tegen elkaar. Een groep oudere kinderen heeft zojuist een groepssessie gehad onder begeleiding van twee deskundigen. Door met andere kinderen toneel te spelen, te tekenen en te praten verwerken zij wat er thuis tussen papa, mama en soms ook henzelf is gebeurd. Dat maakt ze sterker voor de toekomst. Moviera wil herhaling van huiselijk geweld voorkomen.

Moviera is er voor iedereen die in aanraking komt met huiselijk geweld. Deze stichting helpt en vangt je op in een veilige omgeving als dat nodig is. Daar kun je werken aan je herstel. In een keurig doorsnee gebouw, middenin een woonwijk aan de rand van de stad. Het huis heeft 11 compacte, knusse appartementen voor moeders met kinderen en 8 maisonnettes voor alleenstaande vrouwen. Dus 19 veilige plekken in totaal. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Volksbelang van 1895.

“De hulp van Stichting Volksbelang was hard nodig”, vertelt Nelleke. Ze geeft leiding aan een aantal teams van Moviera. “Van verhalen van vroeger weet ik dat in ons vorige pand de cliënten en hun kinderen keuken, huiskamer en badkamer met elkaar deelden. Ze hadden alleen een slaapkamer voor zichzelf. We gingen er toen vanuit dat het wonen in een groep hielp bij het herstel van huiselijk geweld. Inmiddels weten we dat het veel beter is als kinderen zich kunnen terugtrekken in hun eigen ruimte. We hadden dus een nieuw pand nodig. Dat pand kwam er, maar het moest fors aangepast worden.” Dus volgde een stevige verbouwing. “De complete verbouwing, het installeren van een lift en de hele inrichting vormden een grote uitdaging voor Moviera. Daarbij zijn we op allerlei vlakken geholpen, ook financieel”, zegt Nelleke. De toenmalige huurappartementen werden omgetoverd tot 11 woonunits met eigen keuken, huiskamer, slaapkamers en badkamer voor de cliënten van Moviera. Er kwam een lift, een speelkamer, een crèche voor de allerkleinsten en ruimtes voor het team van Moviera dat de vrouwen en kinderen begeleidt naar een nieuwe toekomst.

Het effect van de steun van Volksbelang op de cliënten van Moviera is groot. Doordat de moeders en kinderen nu hun eigen plek hebben, vinden ze rust en ervaren ze privacy. De kinderen kunnen weer kind zijn. Er zijn minder conflicten tussen de verschillende gezinnen. “Dat was vroeger niet zo. Het kwam geregeld voor dat vrouwen met de koters aan hun rokken teruggingen naar hun oude leven. Dat komt nu bijna niet meer voor. Ze gunnen zichzelf een nieuwe toekomst. Daar heeft Stichting Volksbelang een belangrijke bijdrage aan geleverd”, besluit Nelleke Westerveld haar verhaal.