Daniëlskerk

In het kort

  • Aanvrager: Stichting Driestroom
  • Gerealiseerd: bouwkundige investeringen in de Daniël arena en aanbrengen van zonwering aan de voorgevel van het pand

In De Daniël

“Hallo, ik ben Mike. Ik ga voor Stichting Volksbelang op de foto.” Mike is 27 jaar en licht verstandelijk beperkt. Met een lachend gezicht kijkt hij Sophie Cornelissen van Driestroom aan. Zijn gezicht straalt als Sophie vraagt of hij ons iets wil vertellen over zijn hobby. Mike’s grote passie is namelijk volkszangers en hun schlagers. Mike woont samen met anderen (kinderen en jong volwassenen) in ‘De Daniël’. Dat is nu een woon-, zorg-, en verblijflocatie van Driestroom, de organisatie die Mike en zijn huisgenoten zorg en ondersteuning levert. Sophie bestiert De Daniël. Zij is er teamleider.

Voordat Mike er woonde was ‘De Daniël’ de monumentale Daniëlskerk, in 1961 gebouwd middenin de Nijmeegse wijk Heseveld. Subtiele symbolen op en in het enorme ronde gebouw herinneren nog aan die katholieke tijd. De wijkbewoners sloten deze kerk in hun hart. Vandaar dat zij graag wilden dat de kerk behouden bleef toen in de kerk voor de laatste keer de Heilige Mis werd opgedragen. Driestroom had interesse en trok aan de bel. Een woningcorporatie hielp. En zo werd de kerk een thuis voor kinderen en jong volwassenen met een beperking. Stichting Volksbelang was een van de sponsoren die wilden bijdragen aan de omwenteling van kerk naar een thuis voor jongeren zoals Mike. Dat was nodig want een kerk wordt niet zomaar een huis.

Als je De Daniël binnenloopt, opent zich een kleurrijke, huiselijke, ronde en ruimtelijke plek; dat is de Daniël arena. Het lijkt een lastige combinatie: reusachtig groot en hoog, en toch huiselijk. Deze ruimte bewijst dat het kan. “De arena is nu een veelzijdige en levendige ontmoetingsruimte”, verklaart Sophie. “Om dit voor elkaar te krijgen, moest er een forse verbouwing aan voorafgaan. De kerk had klinkers op de vloer, bijvoorbeeld. Die zijn eruit gehaald. Daarna ging de vloerverwarming erin en een nieuwe dekvloer erop. Er is sanitair gekomen en de enorme ronde ruimte is gevuld met twee grote kubussen. Zo ontstond er een ruimte in een ruimte.” Daarin is er plek voor allerlei activiteiten. Ze gaan er samen aan tafel voor de avondmaaltijd en overdag worden er gesprekken gevoerd en krijgen de cliënten er hun therapieën. En nu staat er een heerlijke Droom!-taart op tafel en vertelt Sophie over de hulp van Stichting Volksbelang.

“Stichting Volksbelang schoot financieel nog een tweede keer te hulp”, vertelt zij verder. “Na een periode van wonen bleek dat het te warm kon worden in de appartementen. De kerk heeft veel ramen. Dat is lekker in de winter, maar in de zomer wordt het een sauna. De zonwering was essentieel om dat effect tegen te gaan. Stichting Volksbelang heeft mede bijgedragen aan het comfortabeler wonen van onze cliënten. Wij zijn daar ontzettend blij mee.”

Terwijl Sophie de taart uitdeelt aan de bewoners van De Daniël, kijkt Mike nog even snel om de hoek: “Wanneer zijn de foto’s klaar?”