Kinderboerderij Lindenholt

In het kort

  • Aanvrager: Stichting Kinderboerderij Lindenholt
  • Gerealiseerd: nieuwbouw kinderboerderij (blokhut en stallen)

“We hebben er een geitje bij…”

Het is nog rustig bij kinderboerderij Lindenholt. Een moeder probeert haar dochter over te halen om naar de geitjes te gaan. De kleine is ervoor te porren. Ze aait nog snel het hangbuikzwijn en rent dan haar moeder vooruit naar de geitjes. Kinderboerderij Lindenholt is de kleinste wijkgerichte kinderboerderij in Nijmegen. Je vindt hem in een park midden tussen de woonwijken Zellersacker, Horstacker en Hegdambroek. Als je het erf oploopt zie je de dieren, die stuk voor stuk een voornaam hebben. Er is ook een kleine verzorgde moestuin. Daarna valt je oog op een rustiek mooi houten gebouw. Daarin wordt gewerkt en gepauzeerd door medewerkers van de kinderboerderij… in het gezelschap van de konijnen Geesje, Neusje en Kizmo, allerlei vogels en ander ‘dierengrut’.

In het gebouwtje kun je Tamara Pigot en haar team ontmoeten. Tamara beheert deze kleinste kinderboerderij van Nijmegen, naast kinderboerderijen Kobus en ‘t Boerke. Ze werkt bij gemeente Nijmegen. Het team bestaat uit een dierenverzorger van de gemeente en vier mensen die door Pluryn begeleid worden. Zij helpen, onder begeleiding van een werkcoach, met het verzorgen van de dieren en het schoonhouden van het erf en de stallen. “Zo hebben zij een fijne werkplek en een zinvolle dagbesteding en krijgen wij het werk gedaan”, verklaart Tamara de samenwerking. “Maar ook in de wijk hebben zij een rol”, glimlacht ze. “Bijvoorbeeld Leo brengt in zijn rolstoel de folders rond en helpt bij de bingo van het wijkcentrum.”

Ook al bestaat de kinderboerderij al 25 jaar, het mooie nieuwe gebouw en de comfortabele stallen staan er nog niet zo lang. De voormalige houten blokhut en de stallen waren in slechte staat. Het hout was rot, het dak lekte, het tochtte en het was er vochtig. Opknappen was niet meer mogelijk. Gelukkig vonden gemeente Nijmegen, Stichting Volksbelang en andere sponsoren de aanwezigheid van deze kinderboerderij in de wijk te waardevol om verloren te laten gaan. En zo kwam er een nieuwe blokhut. “Het allerbelangrijkste vind ik dat jonge kinderen in contact komen met landbouwdieren”, zegt Tamara. “Zo kunnen ze zien dat een ei uit een kip komt en niet uit de supermarkt. Ze zien hoe een dier doet en beweegt. Dat is niet vanzelfsprekend in een stad.” Daarnaast spant Tamara zich in om de taken van de kleinste kinderboerderij in Nijmegen verder uit te breiden. “Onze meerwaarde in de wijk boeit me. Misschien kunnen we dementerende ouderen met de dieren laten knuffelen. Of kunnen we een rol spelen in de buitenschoolse opvang. We willen in de toekomst nog beter met onze activiteiten uit de verf komen. De steun van Stichting Volksbelang is dus veelomvattend. Zonder steun was er misschien alleen een dierenweitje geweest. Dan konden de kinderen op afstand naar een paar dieren kijken. De maatschappelijke functie van de kinderboerderij in dit stadsdeel Lindenholt was dan verdwenen. De mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hadden hier niet kunnen werken. Hoe fijn is het dat dit behouden is gebleven?”