Notre Dame des Anges

In het kort

  • Aanvrager: Notre Dame des Anges
  • Gerealiseerd: aanleg geluiddempende rubberen vloer en bouw van concentratienissen in de mediatheek

[Old skool, New skool]

Havo Notre Dame des Anges is allesbehalve een alledaagse middelbare school. Naast het lef om te experimenteren met innovatieve manieren van onderwijs, heeft de school een aanlokkelijke combinatie van sfeer en locatie. Voeg daaraan toe een prachtig schoolgebouw en je hebt een plek die een groot aantal leerlingen trekt. Het gebouw is in 2011 geopend. Het wordt omringd door een vijver en ligt middenin een natuurgebied. “Deze plek is heel relaxed. Hij geeft ons allemaal een gevoel van ontspanning”, zegt Marij van Deutekom, directeur van Havo Notre Dame des Anges.

De school biedt een prachtig uitzicht op het water en de natuur. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook een levend leslokaal voor het vak biologie. Je voelt de ontspannen sfeer waar Marij het over heeft. De leerlingen zitten overal; buiten op de vlonder bij de vijver, op het sportveld en binnen gewoon op de grond, in de gangen en op plekjes die de docenten van tevoren niet hadden kunnen bedenken.

De bedoeling ‘Voor iedereen een plek’ neemt de school serieus. “Wij zijn een inclusieve school”, zegt Marij. “Wij heten kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD al jaren van harte welkom. Die passen hier perfect. Daarbij verliezen we niet de goede verhouding uit het oog tussen ‘gewone leerlingen’ en leerlingen met een extra behoefte .”

Met de overtuiging dat iedereen hier zijn plek verdient, begon ook de verbinding tussen Havo Notre Dame des Anges en Stichting Volksbelang van 1895. Om alle leerlingen met hun eigen behoeften en identiteit een goede onderwijsplek te kunnen bieden, was een mix tussen levendigheid en rust nodig. Niet alle kinderen kunnen evenveel prikkels hebben. Marij legt dit als volgt uit: “Kinderen maken geluid, gelukkig! Die spetteren, die schitteren en die doen! De schoolomgeving moet hun ontwikkeling goed ondersteunen. Als de docent de deur van het klaslokaal wil openzetten, dan is het meer dan fijn wanneer het andere geluid in het gebouw wordt gedempt. Dit kon door een rubberen geluiddempende vloer in de school te laten leggen. Ons budget was hiervoor te krap, maar Stichting Volksbelang wilde ons gelukkig helpen.” De stichting heeft ook financieel bijgedragen aan de bouw van concentratienissen in de mediatheek. In deze kleine beschutte hoekjes kunnen leerlingen hun huiswerk maken of aan een project werken zonder dat ze gestoord worden door geluiden van buitenaf. “De vloer en de concentratienissen maken het verschil voor onze leerlingen die extra aandacht of zorg nodig hebben. De rust en de tempering van prikkels is een van de redenen dat zij zich op deze school net zo goed kunnen ontwikkelen als andere leerlingen”, aldus Marij.