Dekkerswald

  • Aanvraag van: ZZG Zorggroep
  • Gerealiseerd: Renovatie kapel Dekkerswald en inrichting sfeerplekken van het ‘vlinderconcept’

100 jaarringen

In park Dekkerswald in Groesbeek word je hoogstwaarschijnlijk geraakt door de ingetogenheid van het park. Of je voelt de rust, die onder het groene bladerdak van de stokoude bomen op je neerdaalt. Je bent in een lichte en groene omgeving en die combinatie werkt heilzaam. Niet gek dat hier ruim 100 jaar geleden de eerste tbc-patiënten naartoe kwamen, hopend op en biddend voor genezing. Met de patiënten arriveerden ook de nonnen, de Zusters Onder de Bogen voor de dagelijkse zielzorg. “De hoogtijdagen van Dekkerswald worden gekenmerkt door de tbc-behandelingen, het klooster en het werk van de zusters Onder De Bogen, die Dekkerswald en de kapel hebben gesticht” zegt Jos de Jong van ZZG Zorggroep in antwoord op de vraag hoe het hier vroeger is geweest.

Park Dekkerswald is anno nu een modern zorgcentrum waar rust, revalidatie en herstel centraal staan. ZZG Zorggroep levert de zorg in Dekkerswald. In het hart van het park stuit je op een kapel. “De kapel was het spirituele centrum voor de nonnen. Ook voor veel patiënten. Het was een plezierig moment om naar de kapel te gaan. Even iets anders dan de dagelijkse sleur. Kortom, bezig zijn met je geloof en ook wel een zondags verzetje”, verklaart Jos. De kapel heeft nog steeds grote waarde en blijft het hart van het park. Met de afnemende rol van het geloof kreeg de kapel een andere functie. Mede daarom deed ZZG Zorggroep een beroep op Stichting Volksbelang. De kapel was aan renovatie toe. Stichting Volksbelang hielp financieel mee. “De kapel moest het culturele hart worden van park Dekkerswald, met een blijvende plaats voor religie, zingeving en levensvragen. Een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en vieringen hebben vanuit hun geloof. Maar daarnaast wilden we er ook allerlei culturele activiteiten laten plaatsvinden. Denk aan kunstenaars die hun werk tentoonstellen. Denk ook aan allerlei optredens, voor mensen van Dekkerswald en voor mensen ‘van buiten’. Het is ook een prachtige plek om uitvaarten te vieren. We hebben er studiedagen en congressen. Het kan allemaal in de kapel plaatsvinden.”

Verspreid over Dekkerswald staat een aantal fraaie nieuwe gebouwen. Een ervan is de Eikenhorst. Dit is een thuis voor mensen die dementerend of chronisch ziek zijn. Jos vertelt hoe Stichting Volksbelang behalve bij de kapel ook bij de Eikenhorst betrokken is geraakt. “In de Eikenhorst hebben wij voor mensen met dementie het vlinderconcept ontwikkeld. We hebben in de ruime gangen van de Eikenhorst verschillende sfeerplekken gemaakt, die passen bij de beleving van ouderen. Zoals een vlinder van bloem naar bloem hopt, zo kan een bewoner met dementie van plek naar plek gaan. Mensen met dementie willen vaak terug naar het verleden. Spullen uit het verleden herkennen zij. Daarom hebben we hier een poppenhoek, een jachtkamer, een kleine bioscoop voor oude nostalgische films, een carrousel van herinnering waar je oude spulletjes en ansichtkaarten in aantreft, een washok en een bushalte.” Voor een zorgorganisatie zijn de kosten hiervoor, hoe belangrijk ook, moeilijk te dragen. Stichting Volksbelang herkende de relevantie van goed wonen voor mensen met dementie en droeg bij in de bouwkosten van deze sfeerplekken. Het effect is groot. Jos legt uit: “We merken dat de bewoners rustiger zijn, minder onrustmedicatie nodig hebben en dat ze langer bij ons zijn. Mensen met dementie waren vroeger gemiddeld maar een jaar bij ons. Nu is dat langer.”