Openluchttheater De Goffert

In het kort

  • Aanvrager: Stichting Doornroosje
  • Gerealiseerd: aanleg van moderne doekoverkapping, bestrating achter het podium, weerbestendige zitplaatsen en vernieuwing van het sanitair

Daar zit muziek in

Alles klopte tijdens die zwoele zomeravond in Openluchttheater de Goffert. Het publiek kwam los. De Zeeuwse band Bløf was enthousiast. Er hing een bijzonder ontspannen en intieme sfeer. Die avond waren er maar liefst meer dan 1100 bezoekers die genoten, meezongen en meedeinden met ‘Liefs uit Londen’. Hoe doet het Openluchttheater dat?

Het Openluchttheater in stadspark De Goffert is een van de oudste podia die Nijmegen rijk is. Het podium wordt omringd door bijzondere planten, struiken en bomen en een mooie klankvijver. Dit roept verwachtingen op. Het openluchttheater laat je iets moois beleven. Je voelt de frisse wind op je gezicht, kijkt naar de ondergaande zon en je hoort de klanken van de muziek.

“De meest gehoorde uitspraak van bezoekers die voor het eerst naar het Openluchttheater komen is: Waarom ben ik hier nooit eerder geweest!”, zegt Stoffel Spierings. Hij is locatiemanager van het Openluchttheater en  hij werkt bij Doornroosje, het bekende poppodium in Nijmegen. Sinds 2010 heeft Doornroosje de verhuur van het Openluchttheater opgepakt. Het is een groeiproces en het duurde even om het vertrouwen van publiek, bands en theatergezelschappen te winnen. “In 2010 hadden we 7 activiteiten en 3.500 bezoekers. Zes jaar later trokken we met 21 activiteiten iets meer dan 9.000 bezoekers. In 2017 zet deze trend door en halen we een recordaantal van ruim 10.000 bezoekers”, aldus Stoffel.

De moderne doekoverkapping heeft zeker bijgedragen aan dit succes. Stoffel heeft hiervoor een simpele verklaring. “Je bent als band en publiek afhankelijk van het weer als je in de open lucht naar een concert gaat. In Nederland is het weer nu eenmaal wisselvallig. Niet iedere band of theatergezelschap durft dit risico aan. Zij hebben hoge opstartkosten voordat ze überhaupt een productie hebben draaien. Als de verkoop van kaarten dan tegenvalt omdat het weer niet meewerkt, belanden ze voor die productie in de rode cijfers. De overkapping was dus broodnodig. Hij beschermt tegen zon, wind en regen. De overkapping is daarmee de garantie voor de bands én het publiek dat je onbezorgd van je culturele avond kunt genieten. Stichting Volksbelang heeft de overkapping gefinancierd en daar zijn we ze heel dankbaar voor.”

“Maar”, zo eindigt Stoffel in vlot tempo zijn verhaal, “niet alleen de overkapping hebben we aan Stichting Volksbelang te danken. Zij hebben ons ook geholpen met nieuw sanitair, toiletten, de zitplaatsen en de bestrating achter het podium.” Door de gulle donatie kan het Openluchttheater de Goffert nu voor iedereen een mooi programma aanbieden. Of het nou een populaire band uit Zeeland is, een amateurtheatergezelschap of een blazersensemble uit de regio.