Bakkerscafé

In het kort

  • Aanvrager: Bakkerscafé Brood op de plank
  • Gerealiseerd: verbouwing van de twee locaties aan de Castellastraat en de Hatertseweg

Nogal wiedes

Het Bakkerscafé in Nijmegen is een sociale onderneming. Waar het deeg de oven ingaat en het biologische brood soms nog warm de winkel verlaat. Waar sauzen, chutneys, soepen en jammetjes die een ontbijt en lunch lekker maken, dagelijks vers voor het oog van de klant worden klaargemaakt. Waar je allervriendelijkst te woord wordt gestaan en waar je van het lekkers in een gezellige en ongedwongen sfeer kunt genieten.

Het Bakkerscafé maakt geen winst. Het maakt kansen. Kansen voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. Voor mensen voor wie het íéts minder wiedes is dat ze zich in het leven kunnen ontwikkelen. Om hun talenten te kunnen ontplooien hebben zij een steuntje in de rug nodig van het team van het Bakkerscafé. Dit zijn professionals die hen begeleiden in de bakkerij, de winkel en de lunchroom. Eva Walraven is een van hen. Zij runt de twee locaties van het Bakkerscafé: ‘Brood op de Plank’ aan de Castellastraat en ‘Dé Bakkerij’ aan de Hatertseweg.

Om het initiatief Bakkerscafé mogelijk te maken, had Eva op haar beurt steun in de rug nodig van Stichting Volksbelang van 1895. “Het is zo fijn dat Volksbelang financieel helpt. Hun bijdrage aan twee verbouwingen bevestigt dat we met ons bedrijf de juiste snaar in de samenleving raken”, zegt Eva enthousiast. Een team van zo’n 70 man zet zich dagelijks met veel zin en energie in. “Ja, het is druk! We ontvangen wekelijks zo’n 700 klanten.”

Stichting Volksbelang zag de waarde van het Bakkerscafé. De stichting heeft daarom bijgedragen aan de verbouwing van de twee locaties. Eva legt graag uit wat er met de financiering zoal is opgepakt. “Toen we zo’n tien jaar geleden startten kregen we de ruimte aan de Castellastraat casco opgeleverd. Het was een grote open ruimte, zonder muur of deur. Daar moesten een bakkerij en keuken in, en ook een magazijn, een verkleedruimte, overlegruimtes voor begeleidingsgesprekken en een kamer waarin je kunt terugtrekken als de prikkels je teveel worden. En vergeet niet dat hier ook mensen werken met een fysieke beperking. Er moest overal een rolstoel door kunnen. Voor de hygiëne in de bakkerij is er een speciale tegelvloer gelegd en er kwamen schrobputjes. Alle naadjes en gaatjes zijn minutieus afgedicht.” In 2016 heeft Stichting Volksbelang de verbouwing van de tweede locatie aan de Hatertseweg mede bekostigd.

Mede door de steun van Stichting Volksbelang heeft het Bakkerscafé nu twee prachtige locaties waar mensen met een beperking aan de slag kunnen. Het maatschappelijke rendement van de sociale onderneming is groot. De medewerkers kunnen zich beter in het leven redden. Hun zelfvertrouwen groeit. Ze leren de arbeidsmarkt kennen en ze leren samenwerken. De verschillende zorginstellingen waar de medewerkers van het Bakkerscafé wonen, zijn blij met de verbetering in hun ontwikkeling. Maar het Bakkercafé doet meer dan dat. Het zorgt ook voor sociale cohesie in de wijk. Eva: “Los van het feit dat we heerlijk brood hebben, zijn we ook een ontmoetingsplek in de wijk voor een heel divers gezelschap. Ik ben blij dat Stichting Volksbelang en het Bakkerscafé elkaar hebben gevonden.”