Stevenskerk renoveert toiletgroep en verkrijgt professionele geluidsinstallatie
In het kort
- Aanvrager: Stichting Stevenskerk
- Gerealiseerd: renovatie toiletgroep, nieuwe professionele geluidsinstallatie
Een icoon
Als je in Nijmegen woont of hebt gewoond, dan herken je vast het gevoel van thuiskomen wanneer je over de Waalbrug rijdt. Je ziet het centrum van de historische stad bovenop een heuvel liggen. De Stevenskerk, bijna 750 jaar oud, steekt er iconisch bovenuit. Deze kerk heeft een bijzonder plekje in de harten van Nijmegenaren. Hij heeft een eigen lied en zelfs een eigen biertje.
De Stevenskerk heeft een religieuze rol, al is die sterk afgenomen. Op zondag kun je er ‘naar de kerk gaan’. Toch is de Stevenskerk tegenwoordig vooral een plek voor congressen, exposities en concerten. Je kunt de kerk ook huren voor een huwelijk of uitvaart. En als je de kerk huurt voor een evenement, dan wil je dat het je gasten of bezoekers aan niets ontbreekt. Zo begint Heleen Wijgers, directeur van Stichting Stevenskerk haar verhaal. “Wij moeten dus onze faciliteiten in orde hebben. Hoe beter dat is, hoe gunstiger wij de kerk kunnen verhuren. Het voortbestaan van de kerk is afhankelijk van de huurinkomsten, van veel en gulle donaties en voor een klein deel van rijkssubsidie. Een tijd terug hadden we dringend behoefte aan meer toiletten en aan een nieuwe geluidsinstallatie.Toen klopten we aan bij Stichting Volksbelang van 1895.”
“Een toiletgroep is niet sexy maar dus wel een ontzettend belangrijk onderdeel van onze taak als verhuurder van de kerk”, benadrukt Heleen. “De toiletten waren zeer aan vernieuwing toe. Bovendien waren er te weinig. Tegenwoordig moeten niet één pastoor en enkele misdienaars er naar de wc kunnen, maar ook honderden gasten. Stichting Volksbelang heeft dat signaal heel goed opgepikt. Het bestuur heeft praktisch meegedacht en toen de daad bij het woord gevoegd. We zijn er enorm mee geholpen.”
Dat geldt ook voor de geluidsinstallatie. “De monumentale kerk is een enorme galmbak”, zegt Heleen. “Goed voor orgel- en kerkmuziek. Maar voor multifunctioneel gebruik is de akoestiek niet goed. De kerk heeft een nagalm van zo’n zes tot zeven seconden!” Dat heeft consequenties voor sprekers, musici en entertainers. Een geluidsinstallatie was heel belangrijk om de galm te kunnen temperen en te beheersen. De faciliteiten zijn dus sterk verbeterd. Heleen vermoedt dat daardoor de laatste jaren de professionele stedelijke cultuurinstellingen de weg naar de Stevenskerk steeds beter weten te vinden. “Doornroosje, LUX en één enkele keer heeft ook De Vereeniging zijn productie hier in de kerk neergezet. Daar zijn we ongelooflijk blij mee.”
Dus van tijd tot tijd die kerk inzetten voor heel speciale optredens is een goed idee? “Dat is een overbodige vraag!”, roept Heleen uit. ”De Stevenskerk biedt een perfecte manier om het culturele aanbod in de stad te verfijnen en te vergroten! Dus daar zijn we blij mee. Volgens Stichting Volksbelang laten we zien dat we de Stevenskerk voor een breed publiek inzetten. We zijn geliefd. Het is een gastvrij publieksmonument.”